Trondheim Sjokolade

Alma Sundøy

Alma er en håndverker innen trondheim sjokolade. Hun kommer opprinnelig fra Singapore men vokste opp her i norge. Hun har vært interessert i sjokolade siden ung alder og har en lidenskap for nyskaping. Hennes interesse utviklet seg under oppveksten og hun valgte å lære seg mer om sjokolade ved å gå i lære hos verdensmester Wei Loon Tan fra Academy of Pastry Arts i Malaysia, en av verdens mest anerkjente skoler for konditorerer, prisbelønte Nat Bletter fra Madre Chocolate i Hawaii og Frédéric Bau, grunnleggeren av The Valrhona Chocolate School i Frankrike.

Som enhver håndverker har hun en dyp respekt og lidenskap for alle elementer i sitt håndverk. Hun har viet flere år til å studere og praktisere faget. Sjokoladehåndverket har en lang tradisjon som Alma bygger videre på ved å kombinere både veletablerte teknikker med nye innovative teknikker innen sjokoladehåndverket. Som i alle håndverk, står råvarene i fokus. Sjokolade har, på samme måte som vin og kaffe mange nyanser som en ekspert i faget kan utnytte både når det gjelder sjokoladens smaksprofil og dens fysiske egenskaper. Sjokoladen skal også ofte jobbe sammen med andre smaker for å framheve smaker og smakskombinasjoner. Det er råvarene som setter føringen for sluttproduktet og som spiller sammen for å skape det endelige resultatet. Alt dette spiller inn når Alma velger råvarer og utformer sine sjokoladekreasjoner.

Almas profesjonelle karriere begynte tidlig på 2010-tallet i Stockholm, der hun begynte med kurs for privatpersoner og bedrifter med sin egen bedrift Choco Chocolate Sweden. Hun samarbeidet med de største opplevelse- og event bedriftene i Sverige og folk kom lokalt og langveis fra for å gå kurs hos henne. I tillegg til kurs har hun også drevet konsulentvirksomhet der hun har hjulpet gründere og chocolatierer i blant annet Sverige, Sveits og i Afrika med å starte virksomheter og utvikle sine teknikker og produkter. Hun har derfor et bredt kollegialt nettverk innen sjokolade og konditoribransjen. Alma har vært med på å grunnlegge Det Svenska Chokladsällskapet som er en sjokoladeforening for sjokoladeinteresserte i Sverige. 

Almas innsats og lidenskap har blitt belønnet av en rekke internasjonale priser og utmerkelser over flere år fra Sverigesmesterskapet, Academy og Chocolate Awards og International Chocolate Awards der hun blant annet vant sølv i verdensfinalen. På grunn av hennes innsats ble hun utnevnt til ambassadør for det Toscana-baserte sjokoladen Amedei som anses som en av verdens beste sjokolademakere.

I tillegg til sitt arbeid som chocolatier, har Alma reist mye i Afrika og besøkt mange kakaoplantasjer. Hun har i en årrekke holdt Bean to Bar kurs for både bedrifter og privatpersoner fra hele Sverige, Europa og Afrika.

I 2019, under et besøk i sin hjemby Trondheim, bestemte hun seg for å etablere Trondheim Sjokolade AS. En liten sjokoladefabrikk med stort fokus på sjokoladehåndverk.